КАКВО ЗНАЧАТ СИМВОЛИТЕ, СВЕТЕЩИ НА ТАБЛОТО?

Е-масла - Моторни масла за Вашия автомобил.

Е-масла – Моторни масла за Вашия автомобил.

Иконките на таблото не са нещо ново, но посланията, скрити зад тях, могат да носят все по-различна информация. Списъкът, който сме ви приготвили, съдържа най-често срещаните при масовите модерни автомобили предупредителни символи. Не всички от тях са универсални, затова обърнете внимание на книжката с инструкции за вашия конкретен модел.

Не се паникьосвайте! Голяма част от предупредителните светещи символи показват, че има някакъв проблем с автомобила, но не носят конкретна информация. В такива случаи се нуждаете от компютърна диагностика, чрез която да прочетете паметта на автомобила, където със сигурност е записан проблемът.

Ключът е в цвета. Символ, светещ в червено, индикира потенциален сериозен проблем. Може да ви напомня и за нещо важно. Жълта/оранжева светлинка означава, че нещо трябва да бъде сервизирано скоро. Ако символът свети, трябва да обърнете внимание в най-кратки срокове. Зелен или син знак са информационни, индикиращи, че дадена система работи.

Ще започнем със сериозните символи – предупредителните.

1

Удивителен знак. Индикира два проблема: дръпната ръчна спирачка или ниско ниво на спирачна течност. Проверете нивото на спирачната течност в казанчето. Често лампата светва, когато накладките са износени прекомерно (Защо? Виж статията „Как да сменя спирачките си?“).

2

Температура на охладителната течност. Индикира, че температурата е надхвърлила нормалната граница. Проверете нивото на охладителната течност, работата на перките, радиаторната капачка и проверете за течове.

3

Масльонка. В жълто/примигваща означава, че нивото на маслото е близко до минимума. В червено/светеща постоянно означава, че има загуба на налягане. Проверете нивото на моторното масло.

4

Акумулатор.Слабо просветващ символ дава информация, че алтернаторът не зарежда достатъчно. Проверете обслужващия ремък. Силно светещ символ пък означава, че алтернаторът презарежда. Необходимо е специализирано сервизиране. Проверете акумулатора след манипулацията.

Уреди за безопасност:

5

Въздушна възглавница. Ако този предупредителен символ продължи да свети след запалване на двигателя, значи някъде по инсталацията на въздушните възглавници има проблем. За установяването му е необходима компютърна диагностика.

6

Ключ. Ако този символ светне, това означава, че запалването на автомобила е забранено и трябва да бъде осигурен ключ с точния транспондер. Ако символът примигва, когато двигателят работи, това издава проблем с батериите на ключа или транспондера.

7 7-1

Температура на скоростната кутия/грешка при превключването на предавки на автоматичната трансмисия.Два възможни проблема – скоростите работят на по-висока от оптималната температура или маслото в тях е намаляло или прегряло.

8

Волан. Проблем със сервоусилвателя на волана. Ниско ниво на хидравлична течност или електрически проблем при електроусилвателите.

9

Активирана ръчна/паркинг спирачка

10 10-1

ABS-символ. Проблем с антиблокиращата система на спирачките. Когато този символ свети, системата не работи. Ще се нуждаете от компютърна диагностика за разрешаване на проблема.

11

Предупреждение за износени спирачни накладки.

12

TPMS. Абривиатура, която в превод означава „система, следяща налягането в гумите“. Възможни проблеми – наистина различно ниво на налягането или проблем с датчика на колелото.

13 13-1

Check Engine символ. Предупреждава за проблеми с компютъра, управляващ двигателя. Задължителна е връзка с кабел и софтуер за марката/модела автомобил за диагностициране.

14

Проблем с ламбда сондата/сондите. Необходима е компютърна диагностика.

15

Проблем с каталитичното устройство (катализатора).

16

Подсещане за употреба на обезопасителен колан. Уреди и аксесоари в режим на употреба или в режим на готовност:

17

Темпомат/Автопилот. Индикира, че системата за автоматично поддържане на скороста е в готовност за работа.

18

Паркинг асистент в режим на готовност.

19

Пуснати габарити.

20

Пуснати дълги светлини.

21

Пуснати халогенни светлини отпред.

22

Пуснат стоп за мъгла отзад.

23

Пуснат ляв/десен мигач или аварийни светлини.

24

Отворена врата

Досещате се какво е посланието тук. Някоя от вратите (може и тази на багажника или дори предният капак) е отворена. Ако автомобилът бъде оставен така, най-вероятно акумулаторът ще се изтощи заради постоянното светене на плафоните.

25

Този символ подсеща, че нивото на стъклопочистващата течност е ниско.

26

Една от най-неприятните светлини на таблото, подсказваща, че горивото в резервоара намалява.

27

Индикатор, подсещащ, че външната температура е под +3 градуса и има възможност за поледици.

28 28-1

ESP/система за контрол на сцеплението. Присветва, когато автомобилът загуби сцепление за момент. Свети постоянно, когато системата е изключена.

29

Подгревна свещ (само при дизели). При дизеловите двигатели този символ показва, че подгревните свещи загряват горивото преди стартирането на двигателя. Не бива да палите, преди лампата да е изгаснала.

30 30-1

DPF (само при дизели). Предупреждава, че филтърът за твърди частици на изпускателната система е затлачен и е необходимо сервизиране.

Източник: Нещо за четене

Смяна на летните гуми със зимни

640x480_46694f4a130b71e66ca76340d5963426414

Летните гуми са с по-твърд каучук. Причината за това, е че при високи температури каучука омеква и автомобила започва да поднася. През зимата каучука се втвърдява, но ефекта е същият – автомобила поднася. Решението идва с производството на различни гуми за летния и зимния сезон.

Подготовката на автомобила за зимата трябва да започне при падане на температурите под 7°С, защото под тази температура летните гуми губят своите свойства и автомобила става по-труден за управление и по-опасен на пътя. С наближаването на зимата и спада в температурите трябва да се сменят гумите, течността за чистачките, антифриза и да се подготви автомобила за удобен и сигурен път.

 

 

Toyota – №1

Висококачествени моторни масла за Вашия автомобил от e-masla

Автопроизводителят Toyota все още е първенец през първите девет месеца по продажби на автомобили, изпреварвайки немския Volkswage и GM от САЩ.

От пресцентъра на Toyota е съобщено, че са продали 7,6 милиона автомобили, което е 2,98 процента по-вече от миналата година.

От VW обявиха 7,39 милиона автомобила изпреварвайки GM, чийто продажби са 7,38 превозни средства за същия период.

За подходящата смяна на моторното масло за вашия автомобил, www.e-masla.com препоръчва да се се обърнете към наш специалист!

Камери, радари, стоянки на КАТ в България

На линка по-долу можете да намерите катра с камерите и радарите на КАТ в България.

Висококачествени моторни масла за Моя автомобил от е-масла - http://www.e-masla.com

За любителите на високите скорости, както и за хората, които не обичат актовете и изненадите на КАТ  - карта с Камери, радари, стоянки на КАТ в България

Мисията възможна: цял автовоз разбити BMW M3

Висококачествени масла за Моето BMW от е-масла - http://www.e-masla.com/BMW
Снимки на автовоз с чисто нови баварски M-тройки в испанската преса жегнаха сърцата на феновете на BMW по цял свят. Сребристите седани са абсолютно идентични и изглеждат доста окаяно.

Висококачествени масла за Моето BMW от е-масла - http://www.e-masla.com/BMW

Оказва се, че автомобилите са разбити на снимачната площадка на петата част от поредицата “Мисията невъзможна” в Гибралтар. Баварската компания си сътрудничи не за пръв път с продуцентския екип на филма. През 2011 г. в четвъртата серия дебютира прототипът Vision EfficientDynamics, който малко по-късно се превърна в серийното BMW i8.

Висококачествени масла за Моето BMW от е-масла - http://www.e-masla.com/BMW

Мнозина се съмняват, че за снимките са използвани истински M-тройки. Моделът не е никак евтин дори по холивудските стандарти за реквизит и е напълно възможно за снимките да са използвани копия със стандартни мотори от F80 и снижено окачване.

Висококачествени масла за Моето BMW от е-масла - http://www.e-masla.com/BMW

“Мисията невъзможна 5″ излиза на екран по Коледа догодина. Практиката сочи, че не е изключено по същото време на българския пазар да се появят изключително изгодни оферти за сребристи M-тройки с почти нулев пробег в идеално състояние.

Висококачествени масла за Моето BMW от е-масла - http://www.e-masla.com/BMW

Междувременно в YouTube се появиха и първите любителски кадри от снимачната площадка на блокбастъра в Мароко.

Висококачествени масла за Моето BMW от е-масла - http://www.e-masla.com/BMW Висококачествени масла за Моето BMW от е-масла - http://www.e-masla.com/BMW Висококачествени масла за Моето BMW от е-масла - http://www.e-masla.com/BMW

 

Източник: факти бг

Внимание! Измамници прибират пари с фиктивни обяви за автомобили

Отминаха времената, в които рискът при покупката на автомобил втора ръка беше свързан най-вече с измами за техническото състояние на самата кола. От няколко месеца в България фиктивни продавачи прибират пари за автомобили, които така и не стигат до клиента. Системата е изключително добре организирана и може да заблуди дори най-мнителните купувачи.

Как става измамата?

Продавачът публикува обява за автомобил в някой от интернет сайтовете, като залага не на изгодни, а на добри екземпляри. Обикновено цената на продавания автомобил не е ниска, а разумна за това, което той предлага. Зарибилият се клиент звъни на телефона и разбира, че колата е извън България. Подавачът съвсем непринудено обяснява, че тя ще пристигне в страната след примерно 1-2 седмици.

Тук продавачът проявява търпение и изчаква купувача да клъвне на въдицата. Тъй като колата е добър екземпляр, купувачът иска да бъде сигурен, че никой няма да го изпревари. Тогава продавачът предлага да бъде платено капаро. Но кой би дал пари на непознат…? След като продавачът обясни, че парите се превеждат по банков път, някои склоняват. Освен това той изпраща снимки на номера на рамата на колата, който съответства напълно с твърденията в обявата.

В крайна сметка заблуденият клиент превежда пари по банков път на лицето, като стриктно въвежда в полето за основание за плащането марката на колата и номера на рамата й. Непосредствено след това обаче обявата изчезва, а телефонът на продавача престава да отговаря.

В един от случаите, за които разбрахме, обявеният автомобил е Audi A6 за над 30 000 лева, а в другия – Volvo XC60 за сходна сума. Вероятно има и други. Платеното на измамниците капаро е в размер на 10% от цената на автомобила.

Пострадалите вече са сигнализирали полицията, която пък е започнала разследване. Докъде обаче ще доведе то, не е ясно. Затова бъдете внимателни и никога не плащайте за автомобил, който не сте видели с очите си. Ако ви бъде поискано капаро за автомобил на снимка, най-вероятно става дума за измама. Поне това показва реалността.

Източник: факти бг

Най-надеждните автомобили за 2014-а

В доклада на J.D. Power за 2014 година е направено допитване до 18 288 водачи на автомобили за техните мнения с помощта на онлайн въпросник. Участниците са управлявали своите автомобили в период от около две години и оценката за задоволство се извършва, ако са налице поне 50 отговора на целия въпросник. J.D. Power and Associates е една от най-известните организации за пазарни изследвания в света, а годишните й анализи за автомобили се провеждат в Германия от 2002 година.

234739a66b390675ccba41ee398bcb4b_big
Насоките в изследването покриват четири категории: качество/надеждност, привлекателност, стандарти на обслужване и разходи за експлоатация и обслужване. В тазгодишното изследване най-високи оценки получават европейски и японски марки, като класирането е разделено на две основни категории – за най-надеждна марка и за най-надеждни модели, разделени по класове.

 

При класацията за определени модели първите места се печелят от автомобили на групата Volkswagen, като сред победителите са и модели на Volvo и Toyota.
a995576a60e51097f1864fa1d478ea71

 

Opel Meriva запазва титлата си като шампион при компактните ванове в престижния анализ на J.D. Power за клиентско задоволство, отново завоювайки най-високата оценка в сегмента.
При класирането на J.D. Power по марки: 0e88080e4b457d1d061e53a49742a179
Прави впечатление, че под чертата, определяща средната стойност на надеждност на автомобилите остават доказани марки като Audi и Honda. Ето и всички останали марки, които са под средното ниво на надеждност.

 

56c5f549ea29ef1dd6842469efe018cc

Какво всъщност означава Jaguar XJ?

Jaguar_XJR_4_JNA_JDX_SIlver_Front_3_4-device_desktop-1366x380_tcm97-26649_desktop_1366x380Всъщност XJ поставя нова рамка с изисквания за това какво трябва да представлява една луксозна кола. Това е автомобил с уникална комбинация от красота, лукс и мощ, съчетано с усещане за гъвкавост и динамика и същевременно осигуряваща спокойствие и сигурност на пасажерите. Всъщност няма друг като новия XJ. PREMIUMLUXURY_LHD_MPH_14MY-device_desktop-1366x550_tcm97-34482_desktop_1366x550

ACEA – представено от www.e-masla.com

Какво е ACEA ?

ACEA  е асоциация на европейските автомобилни производители, основана през 1991г. и представляваща интересите на петнадесет европейски производители на леки автомобили, товарни автомобили и бусове на европейско ниво.

Членството й включва водещи автомобилни компании обединени в съвместна работа по законодателни, търговски, клиентски, екологични и множество други интереси.

Членовете на ACEA са конкуренти по между си, спазвайки правилата на лоялната конкуренция.

ACEA същевременно е група с икономически интереси. Седалището на ACEA е в Брюксел, а през 1994 и 2005 са открити и офиси в Токио и Шанхай.

Съветът на директорите се състои от Изпълнителни директори на автомобилните  компании, които са членове на обединението.

Управителният съвет има право да взема решения по всички важни въпроси и избира в рамките на своя кръг председател за една година, с възможност за преизбиране веднъж. Решенията на съвета се повдигат от съвместен комитет, съставен от висши мениджъри на членовете и председателствана от генералния секретар.

Техническа експертиза и консултиране  идва от повече от двадесет различни работни групи, съставени от експерти на компаниите.

Elf моторни масла представени от www.e-masla.com

Различните серии моторни масла Elf са разработени в зависимост от базовите масло включено в съответния смазочен продукт, а именно ( синтетични, полу – синтетични  и минерални ).

elf_oil

Премиум серия – притежава  най- високи технически характеристики, включващи международни спецификации и одобрения от производители:

Серия Elf Solaris – серия двигателни масла последно поколение

Двигателно масло произведено чрез синтетична технология с ниско съдържание на пепел,

фосфор и сяра (“ LOW SAPS” ), специално разработени за автомобили с филтър за твърди частици ( DPF ).

Серия Elf Excellium  – серия моторни масла – отличник в технологиите

Моторно масло произведено със синтетична технология, като някои от тях  са 100% синтетични.

Серия Elf Evolution  – серия моторни масла – отличник в технологиите

Моторно масло произведено със синтетична технология, като някои от тях  са 100% синтетични.

Стандартна серия- позиционирана в средния сегмент:

Серия Elf Competition – духът на успешното представяне

Двигателни масла произведени чрез синтетична технология.

Серия Sporti TXI- серия минерални моторни масла, сертифицирана само с международни спецификации (без одобрения от производители)